”Akvaariossa on 10 kultakalaa…” – melkein kaikki vastaavat tähän arvoitukseen väärin!

Aivojen haastaminen säännöllisin aikavälein on hyvä ja tärkeä harrastus, jonka avulla pidät mielesi valppaana sekä terävänä vielä myöhemmälläkin iällä. Se on kuin liikuntaa aivoille sekä muistillesi ja juuri siksi ajatus tuntuukin usein juoksevan paremmin pienen aivojumpan jälkeen.

Tehtävän tyypillä ei ole niinkään väliä, kunhan saat siinä hyödynnettyä aivojasi sekä hierottua harmaita aivosolujasi liikkeelle kunnolla. Nykyään tällaisia mielenkiintoisia haasteita sekä tehtäviä löytyy onneksi internetistä pilvin pimein.

Niihin saa mukaan vielä kilpailullisen puolen, kun haastat itsesi suoriutumaan tehtävästä tietyssä aikamääreessä ja kisailet vaikkapa ystäväsi kanssa siitä, kumpi keksii vastauksen ensin.

Muistan hyvin vielä koulusta matematiikan tuntimme. Luokallani oli monesti opettajan toimesta tapana päättää tunti aina jonkun pulman ratkaisemiseen yhdessä.

Koulupäivän huippuhetki

Se oli aina jotain muuta kuin perinteistä yhteenlaskua, vähennystä tai kertotaulua ja kenties juuri siksi minun ja monen muunkin mielestä yksi matematiikantuntien hauskimmista hetkistä.

Kyse oli monesti ongelmanratkaisutehtävistä, jotka vaativat erilaisia ajattelutapoja, joiden avulla vastaus saattoi löytyä. Jo nuorella iällä tällaiset tehtävät olivat hauskoja sekä mielenkiintoisia ratkottaviksi.

Muistan erityisen hyvin erään tehtävän, jossa piti selvittää, montako kolmiota oli suuren piirretyn kolmion sisällä. Mietimme ystäväni kanssa varmaan 15 minuuttia tuijottaen kuvaa ennen kuin uskalsimme antaa vastauksen – emmekä olleet lopulta löytäneet edes puolia kaikista kolmioista.

Montako kalaa on?

Vaikka ensimmäinen vastaus olisikin väärä ja pettyisit, niin on kiehtovaa haastaa itseään ja huomata olevansa jo lähellä oikeaa ratkaisua. Näiden tehtävien ei ole tarkoituskaan olla helppoja!

Omien rajojen testaaminen ja itsensä haastaminen ovat aina olleet asioita, joista ihmiset ovat nauttineet. Olkoon kyse sitten kilpailullisesta vietistä tai mistä, niin haasteiden ylittäminen on todella mielekästä tekemistä.

Tämä arvoitus voi vaikuttaa aluksi helpolta, mutta on tärkeää osata lukea se tarkasti, jotta keksit, miten siihen kuuluu vastata!

Helposti pääteltynä voisi kuvitella, että vastaus olisi tietysti yksi kala. Eli vähennetään kymmenestä ne, jotka ovat hukkuneet, uineet pois ja kuolleet.

Se ei kuitenkaan ole oikea vastaus.

Tässä tulee oikea vastaus

Koska kalat hengittävät kiduksillaan veden alla, ne eivät voi hukkua. Ja koska ne ovat akvaariossa… ne eivät tietenkään voi uida pois siitä.

Entä jos kala kuolee akvaariossa sitten… kyllä vain, se jää silti akvaarioon ellei sitä poisteta sieltä. Kysymys oli kuitenkin siitä, montako kalaa akvaariossa on, ei siitä, montako niistä on elossa.

Toisin sanoen: oikea vastaus on 10 kalaa!

Jaa tätä myös ystävillesi ja haasta heidät kokeilemaan onneaan!