Maailman oksettavin ruoka tulee (tietysti) Ruotsista – katso nyt, kun ihmiset yrittävät maistaa sitä

Surströmming on yksi niistä ruokaelämyksistä, joka jakaa mielipiteet ääripäihin: toiset rakastavat sitä intohimoisesti, toiset ovat oksentaa pelkästä ajatuksesta.

Surströmmingin historia ulottuu satojen vuosien taakse, aikaan, jolloin säilöntämenetelmät olivat välttämättömiä elintarvikkeiden säilyvyyden takaamiseksi pitkien talvikuukausien ajan.

Fermentaation taikaa

Ruotsalaiset kalastajat Pohjanmeren rannikolla keksivät, että suolaamalla silakkaa voidaan pidentää sen säilyvyyttä, mutta suolan kalleuden vuoksi kalaa suolattiin niukasti. Tämä niukka suolaus antoi tilaa fermentaatioprosessille, joka on surströmmingin valmistuksen ydin.

Surströmming valmistetaan suolaamalla juuri pyydettyjä silakoita, joiden sitten annetaan fermentoitua avoimissa astioissa muutaman päivän ajan. Tämän jälkeen kalat siirretään tiiviisti suljettuihin astioihin, joissa fermentaatio jatkuu.

Prosessi kestää useita kuukausia, jopa vuoden, ja sen aikana kalat käyvät läpi kokonaisvaltaisen muutoksen maultaan ja hajultaan.

Surströmming herättää poikkeuksetta maistajissaan suuria tunteita. Perinteisesti surströmming tarjoillaan ohuen leipäviipaleen päällä, joka on voideltu voilla ja täytetty perunaviipaleilla, sipulilla ja joskus tillillä. Ruokailijat avaavat tölkit ulkona, mieluiten raikkaassa ilmassa, välttääkseen voimakkaan tuoksun leviämisen sisätiloihin – ymmärrettävästi.

Internetiin on ladattu useita videoita, joilla tietämättömät ihmisparat maistavat surströmmingiä ensi kertaa.

Yksi suosituimmista on tämä, ja senkin kommenteista löytyy yksi loukkaantunut ruotsalainen joka kommentoi seuraavasti.

”Surströmmingiä rakastavalta ruotsalaselta (minulta):

– Purkissa on ”parasta ennen” -päivämääräänsä. Tölkin turpoamisesta ja fileistä voi päätellä, että fileet ovat menneet pahaksi (ne ovat muuttuneet joksikin muuksi).

– Se on tarkoitus avata ulkona (myönnetään, ensimmäinen hajun ”lehahdus” ei ole niin hyvä)

– Kuuluu syödä ohuen ruotsalaisen perinteisen leivän ja punasipulin, ruohosipulin, perunoiden, tillin ja smetan kanssa.

Jessus.”

Katso alta video, kun amerikkalaiset maistavat surströmmingiä:

Oletko sinä maistanut surströmmingiä? Mitä mieltä olet siitä?