Kuvituskuva: Shutterstock

Lista: 9 asiaa, jotka tapahtuvat kehossasi, jos juot kahvia joka päivä – kohta 7 on tärkeä

Me suomalaiset juomme kahvia enemmän kuin missään muussa maassa koko maailmassa, kun kulutus suhteutetaan väestön määrään.

Suomalaiset juovat vuosittain keskimäärin noin 9-10 kiloa kahvia.

Eikä se ehkä ole niin outo ajatus, kun miettii miten kaukana pohjoisessa me asumme ja kuinka synkkää sekä pimeää täällä on ison osan vuodesta. Pieni piristys kahvin tarjoaman kofeiinin muodossa voi monesti tulla tarpeeseen.

Kahvi on monille olennainen osa päivää ja rytmittää sitä aamukahvin, lounaan ja päiväkahvien muodossa. Mutta tiesitkö sinä, miten kehosi reagoi, jos juot kahvia joka päivä?

Tässä on lista muutamista sen tarjoamista hyödyistä.

1. Opit nopeammin

Kahvi auttaa keskittymisessä ja tutkimukset ovatkin osoittaneet, että aamun aloittaminen kahvikupilla voi auttaa ihmistä oppimaan asioita paremmin sekä nopeammin.

2. Olet onnellisempi

Useimmat ihmiset tietävät, että kahvi tarjoaa aamulla energiaa, mutta tutkijoiden mukaan kahvi voi tehdä sinusta myös onnellisemman.

Tutkimus on nimittäin osoittanut, että kahvin sisältämät antioksidantit voivat alentaa riskiä sairastua masennukseen.

Kuvituskuva: Shutterstock

3. Voi alentaa diabetesriskiä

Ihmiset, jotka juovat yli neljä kuppia päivässä, ovat tilastojen valossa jopa 50 prosenttia pienemmässä riskissä sairastua aikuisiän diabetekseen.

Tämä kävi ilmi laajassa tutkimuksessa vuodelta 2012.

4. Voi suojata Alzheimerilta

Italialaisten tutkijoiden mukaan on olemassa tietty määrä kahvia, joka voi auttaa estämään muistisairauksia: yksi kuppi päivässä. Ei enempää, eikä vähempää.

Liiallisen kahvin juomisen määrä sen sijaan tuplaa riskin kongitiivisten kykyjen heikentymiseen, kertoo Journal of Alzheimer’s Disease -julkaisu.

Tutkijat kuitenkin painottavat, ettei kofeiini estä Alzheimerin tautia tai dementiaa, vaan se voi hidastaa niiden etenemistä.

5. Voi alentaa sydänsairauksien riskiä

Kolme kuppia kahvia päivässä alentaa sydän- ja verisuonitautien riskiä kertovat tutkijat, jotka ovat perehtyneet kahvin ja sydämen rytmihäiriöiden yhteyksiin.

Tutkimuksissa he havaitsivat yhdistävän tekijän 230 000 koehenkilön keskellä. Niillä koehenkilöillä, jotka joivat kahvia säännöllisesti, oli selvästi matalampi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin kuin niillä, jotka eivät juoneet juuri lainkaan kahvia.

6. Suojaa Parkinsonin taudilta

Ruotsalaisessa tutkimuksessa löydettiin geneettinen variantti, joka voi tarjota suojaa Parkinsonin tautia vastaan.

Linköpingin yliopiston tutkijat havaitsivat asiaan perehtyessään, että suojaus toimi entistä paremmin, kun henkilö joi paljon kahvia.

Kuva: Shutterstock

7. Tekee ystävällisemmäksi

Kahvi tekee ihmisen ystävällisemmäksi tuntemattomia kohtaan – sanovat amerikkalaiset tutkijat.

Tutkijat antoivat joko kahvia tai kylmän juotavan koehenkilön käteen ja esittivät heille sitten tilanteen, jossa he tapasivat entuudestaan tuntemattoman henkilön.

Tulosten valossa ihmiset, joilla oli kädessään kuuma kahvi tunsivat itsekin suurempaa iloa uuden tuttavuuden solmimisesta.

8. Saattaa alentaa syöpäriskiä

Tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että kahvi voi alentaa riskiä sairastua syöpään, mutta täysin selviä todisteita asiasta ei ole saatu.

Live Science -sivuston mukaan tutkimuksissa naiset, jotka juovat ainakin neljä kuppia kahvia päivässä olivat 22% pienemmässä riskissä sairastua kohdunrungon syöpään kuin he, jotka eivät juo lainkaan kahvia.

9. Hyväksi maksalle

Tutkijat ovat perehtyneet myös kahvin ja maksan yhteyksiin etenkin siinä, millainen vaikutus muutamalla kupilla kahvia voi olla kirroosia sairastavalle ihmisille.

Yhdeksän yhdistetyn tutkimuksen ja liki 430 000 koehenkilön otannalla tutkijat tulivat siihen lopputulokseen, että kahvin juominen voi todella pelastaa ihmisen maksakirroosilta etenkin silloin, jos henkilö käyttää myös alkoholia.

Jo yhden kahvikupin juominen päivässä alensi tutkimuksen mukaan selvästi riskiä sairastua maksakirroosiin.