Tutkijat: 9 helppoa tapaa lisätä elinvuosia

Jos haaveilet pitkästä ja onnellisesta elämästä, miksi et ottaisi mallia maailman pisimpään eläneiltä ihmisiltä?

Terveyden ja hyvinvoinnin asiantuntijat ovat paneutuneet vuosikaudet tutkimaan pitkäikäisyyden salaisuuksia, ja eräs tärkeä löydös on niin sanottu ”Power Nine” -sääntö, jonka avulla voit pyrkiä pidentämään elämääsi.

Tämä ohjenuora perustuu viiden niin kutsutun Sinisen vyöhykkeen – alueiden, joilla ihmiset elävät poikkeuksellisen pitkään ja terveinä – tutkimuksiin.

1. Liiku

Sinun ei tarvitse raataa kuntosalilla tai juosta maratoneja pysyäkseen kunnossa. Sinisen vyöhykkeen ihmiset sisällyttävät arkiseen elämäänsä luonnollista liikettä: puutarhanhoitoa, kävelyä ja nikkarointia.

2. Vähennä stressiä

Elämän pieniä vastoinkäymisiä ei kannata ottaa liian raskaasti. Sinisen vyöhykkeen asukkaat välttävät stressiä ja sen tuomaa kroonista tulehdusta omaksumalla rentoutumisrutiineja, kuten esi-isiensä muistelua tai päiväunia.

3. Tarkoitus Elämälle

Jokaisella päivällä on oltava merkitys.

Terveellinen intohimo elämää kohtaan ja selkeä elämäntarkoitus voivat lisätä elinvuosiasi.

4. Kello viiden viini

Kohtuullinen alkoholin nauttiminen, erityisesti ruoan ja ystävien seurassa, voi olla hyväksi. Sinisen vyöhykkeen ihmiset juovat 1-2 lasillista päivässä, mieluiten aterioiden yhteydessä.

5. Kasvipainotteinen ruokavalio

Lihaa syödään harvoin, ja ruokavalio koostuu pääasiassa kasviksista, pavuista ja täysjyvästä. Tämä ei ole vain terveellistä vaan myös pitkäikäisyyttä edistävää.

6. 80 prosentin sääntö

Syö vain, kunnes tunnet olosi 80 prosenttisesti täydeksi. Tämä auttaa välttämään ylensyöntiä ja edistää terveellistä painonhallintaa.

7. Perhe ensin

Sinisen vyöhykkeen asukkaat asettavat perheensä etusijalle. Tämä voi tarkoittaa vanhempien tai isovanhempien hoitoa kotona ja vahvoja perhesiteitä, jotka kaikki tukevat terveyttä ja pitkäikäisyyttä.

8. Oikea heimo

Ympäröi itsesi ihmisten kanssa, jotka jakavat myönteiset elämäntapasi ja asenteesi. Ystävien ja yhteisön tuki on avainasemassa hyvinvoinnille.

9. Yhteenkuuluvuuden tunne

Osallistuminen yhteisöllisiin toimintoihin, kuten ryhmäliikuntatunneille tai paikallisyhteisön tapahtumiin, lisää kuulumisen tunnetta ja voi pidentää elämää.

Tässä sinulle tiivistetysti yhdeksän elämää rikastuttavaa ja mahdollisesti pidentävää ohjetta, jotka ovat inspiroineet ihmisiä ympäri maailman.

Ehkäpä näiden ”sääntöjen” myötä voimme kaikki lisätä muutaman onnellisen ja terveen vuoden elämäämme. Ja kuka tietää, ehkä jonain päivänä juuri sinun elämäntapasi inspiroi muita pyrkimään pitkäikäisyyteen.